Van het bestuur en uit Peru middels onze informatieve rondzendbrieven.

24 februari 2018
In de Lunterse Krant van 17 februari jl. troffen wij een ingezonden brief van Jose en Pela Aldave Pita - Roseboom aan.
De inhoud heeft ons, het bestuur van de Stichting Bethesda voor Peru, geschokt.
Als bestuur hebben wij de afgelopen maanden een aantal vragen voorgelegd aan Jose en Pela die tot heden onbeantwoord zijn gebleven.
Dat zij nu via de krant laten weten dat zij de samenwerking met de Stichting Bethesda voor Peru in januari 2018 officieel (eenzijdig) hebben beëindigd, maakt dat wij als bestuur genoodzaakt zijn een onderzoek in te (laten) stellen ten einde inzicht te krijgen in de feitelijke situatie in Peru. 
 
Klik hier voor de Speciale Nieuwsbrief met uitleg over de laatste ontwikkelingen.
 
6 februari 2018
De Rondzendbrief van december 2018 is door omstandigheden vertraagd.
 
Er zijn weer een aantal nieuwe recepten toegevoegd aan ons groeiend Peruaans kookboek
 
Onder de rubriek Voorgerechten: 
Garnalen in kerriesaus Een "zo-klaar" recept waarmee u uw gasten zult verrassen.
 
Onder de rubriek Hoofdgerechten met vis en diversen:
Kapucijnerschotel
Met kapucijners uit pot of blik en knakworstjes een schotel voor de hele familie.
 
Onder de rubriek Barbecue en Lunchgerechten:
Geroosterde toast met varkensvlees
Lekker en feestelijk lunchen.
 
Onder de rubriek Groenten- en aardappelgerechten:
Aardappeltaart met paprikacreme (voor 8 personen)
Het is even wat werk maar u kunt de taart helemaal van te voren maken.
Koel wegzetten en ruim 1 uur van te voren in een voorverwarmde oven garen.
 
Veel plezier en eet smakelijk! 
 
5 januari 2017
Gisteren een uitnodiging in de mail ontvangen van EdeVitaal, het radioprogramma van EDEFM voor een interview over Bethesda voor Peru. Wanneer het wordt uitgezonden is nog niet bekend, maar we houden u op de hoogte...
 
De Nieuws- en rondzendbrief die half december 2016 de deur uitging was door de zeer drukke werkzaamheden gedurende de opleiding tot internist van de vrouwelijke helft van het doktersechtpaar niet helemaal af. Het goede nieuws uit de dokterspraktijk kwam er deze keer een beetje bekaaid van af maar was er zeker ook deze keer weer.
 
12 november 2016
Afbeelding invoegen
Vandaag mocht mevrouw Malenstein als bestuurslid van Bethesda voor Peru een cheque van 1.500,00 euro in ontvangst nemen van de Winkel van Sinkel te Ede. Naast een vast goed doel mogen de vrijwillige medewerkers jaarlijks een voorstel doen om een gift te bestemmen voor een andere organisatie. Wij zijn hier bijzonder dankbaar voor.
 
 5 oktober 2016
Vandaag een aantal grafieken op de website geplaatst. Wat een groot aantal patiënten worden er door onze dokters behandeld.
Zoals uit deze grafieken blijkt zijn kinderen van 0 tot 4 jaar de grootste patiëntengroep.  
Maar ook tieners en ouderen zijn goed vertegenwoordigd. In 2015 totaal 3.914 patiënten met 6.830 ziektebeelden.
Allemaal patiënten. Hiervoor heel veel dank namens de dokters en hun patiënten.die zonder uw steun niet of nauwelijks geholpen zouden worden.
 
U kunt de grafieken vinden op de pagina "Van het Bestuur" - "Jaarverslag-Beleidsplan-Grafieken".
 
21 september 2016
Een voorbeeld van werk dat door het doktersechtpaar naast hun gewone praktijkwerk wordt gedaan of begeleid.
De Tandartsen-scholen-campagne:
 
Na het vertrek van een aantal Nederlandse Tandartsen die jarenlang de tandzorg voor de arme bevolking op zich hadden genomen, kreeg Bethesda het verzoek de preventieve tandzorg voort te zetten tot de pas afgestudeerde Peruaanse tandartsen (die jaarlijks roteren) de tandzorg over konden nemen. Hiervoor werd een bedrag door de Nederlandse tandartsen gedoneerd.
Er was ook apparatuur achtergebleven en dit werd gedoneerd aan het Gezondheidscentrum in Jesús. De studenten hadden nog nooit zo'n complete werkset tot hun beschikking gehad!
 
En zo werden onder leiding van de oudste zoon van het doktersechtpaar een aantal studenten van verschillende studies en plaatsen beschikbaar gevonden die de hele uitwerking van de 'Tandartsen-scholen-campagne' op zich namen: de inkoop (met goedkoopste-prijsonderhandelingen), vervoer, materiaalvoorbereiding, folders maken en vouwen, videofilm maken, stroken tandenborstels knippen, drukwerk enz. enz.
 
Daarna gingen ze op pad met een dynamisch voorlichtingsprogramma in dozen en tassen inclusief een door een Nederlandse school gedoneerde beamer, De verst afgelegen school was vanaf de weg een uur klimmen over bospaadjes. En zo kwamen klas na klas en school na school aan de beurt.
Ongeveer 1100 scholieren van 5 tot 17 jaar op vijf scholen kregen les in tandverzorging.
 
Daar schoon water schaars is in Peru was 'hoe poest ik mijn tanden met één beker water?' een bewust onderdeel van de lessen.
Ook kregen alle scholieren een beertje fluortandpasta op hun nieuwe tandenborstel om hiermee direct te poetsen.
 
We mogen terugkijken op een geslaagde campagne.

18 augustus 2916
Vandaag zijn een drietal Pisco recepten toegevoegd aan ons groeiend Peruaans kookboek.
Pisco Sour, Cranberry Pisco Sour en Cranberry Chilcano. 
Pisco Sour is de nationale drank van Peru. Pisco is van origine een brandewijn van Spaanse wijndruiven en bij de slijter te verkrijgen.
Probeer het eens maar wel met mate vanwege de alcohol (;-)
 
9 juni 2016
Onze Nieuwsbrief van het bestuur en de Rondzendbrief met al weer aangrijpende gebeurtenissen van onze dokters, ligt bij de drukker. Nog even geduld...
 
Wat zijn wij toch gezegend in een land te leven waar het allemaal goed is geregeld en de zwaksten worden geholpen. Waar uiteindelijk niemand aan z'n lot wordt overgelaten. In Peru kan het heel anders zijn; lees het verslag van mevrouw Elifrida die het die dag met een emmer water en een paar kleine maiskolfjes moet doen. Als de hulp van Betesda wordt ingeroepen geeft deze arme vrouw twee van haar maiskolfjes als dank...
 
Neemt u even de tijd om de hele (36e) Rondzendbrief te lezen want er zijn meer van dergelijke droevige maar gelukkig ook vele hoopgevende verhalen. U vindt ze allemaal op deze site onder de link 'Nieuws- en rondzendbrieven'.
 
We hopen dat de dokters met de hulp van de Heer het goede werk in het project Betesda nog lang mogen blijven doen. 

11 december 2015
Gisteren was de Wintermarkt in Bunschoten-Spakenburg. Opbrengst ongeveer 150,00 euro. Samen met de verkopen aan huis mogen we 200,00 euro storten voor de dokters in Peru. Een fijn resultaat al worden de opbrengsten op markten elk jaar minder.
Gelukkig kan de dokter in Peru samen met zijn vrouw en de zegen van de Heer 'met een kwartje de wereld rond'.
 
Omdat de dokter niet zonder medicijnen kan wil het 'marktteam" de andere bronnen van inkomsten meer in gaan zetten. Het geven van presentaties, het verzorgen van hapjes tot complete buffetten tijdens b.v. de start van uw club- en andere bijeenkomsten. Ook voor uw privé-feest houden wij ons aanbevolen. Ook maken wij voor een klein prijsje en in overleg met u leuke presentjes voor alle leden van uw vereniging en voor b.v. die vaak ondergewaardeerde maar o zo belangrijke collectanten.  
Denkt u eens aan ons? De patiënten van de dokter kunnen niet zonder onze hulp!  
 
Vanaf deze plek willen wij u alvast gezegende kerstdagen en een gelukkig en gezond 2016 toewensen.
 
2 december 2015
Volgende week donderdag 10 december is er weer de Wintermarkt in Bunschoten-Spakenburg. We hopen dat het zachte weer een beetje aanhoudt zodat u en wij aangenaam kunnen 'markten'. Komt u ook een bezoekje aan onze gezellige kraam brengen?
Heel graag tot ziens op de markt en alvast hartelijk bedankt!
 
Stichting Bethesda viert dit jaar dat ze 15 jaar geleden werd opgericht. Dit willen we niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal er voor alle ontvangers van de Nieuwsbrief en Rondzendbrief van december een klein presentje in de envelop worden bijgesloten.
 
11 september 2015
Gisteren een PowerPointPresentatie over onze dokterspraktijk in Peru gegeven op de inloopochtend van Kerk en Buurt in de Taborkerk te Ede. Eerst voor iedereen koffie met wat lekkers en na een welkomstwoordje van de organisatie kon de presentatie beginnen. Het tweede deel van de presentatie kwam na de pauze en het geheel werd om 11.15 uur afgesloten.
 
Wij rekenen geen kosten voor het geven van presentaties. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de club of vereniging maakt geen kosten en wij krijgen zo de gelegenheid Bethesda meer bekendheid te geven.
 
Er werd ons na de presentatie de inhoud van het "koffiepotje" en een gift van de organisatie overhandigd, bestemming Peru. Waarvoor onze hartelijke dank! Hiermee kunnen de Bethesda-dokters weer veel patiënten helpen.
 
28 mei 2015
A.s. zaterdag 30 mei staan we alweer voor de 4e keer op de BoerenBeestenMarkt in Bunschoten-Spakenburg met onze meest zelfgemaakte, en daardoor unieke, spullen. U komt toch ook weer een kijkje nemen bij onze kraam?
Heel graag tot ziens en alvast hartelijk bedankt, ook namens onze dokter José en zijn vrouw Pela, die nu ook volleerd arts is waardoor we nog meer mensen kunnen helpen.
24 april 2915
Bij de lintjesregen in de gemeente Ede is ook onze voorzitter gedecoreerd voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de gemeenschap. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Wij zijn trots op hem en we hopen dat onze bevlogen voorzitter zich nog lang voor onze stichting mag inzetten.
 
26 maart 2015
Het marktseizoen gaat weer beginnen. Op 2e Paasdag 6 maart staan we op de kofferbakmarkt in Leusden en op zaterdag 30 mei staan we op de BoerenBeestenMarkt in Bunschoten-Spakenburg.
U komt toch ook? En steun zo onze dokter José bij zijn werk voor de mensen die anders echt geen medische hulp krijgen. Heel hartelijk bedankt alvast!
 
7 december 2014
Afgelopen donderdag de 4e december stond Bethesda voor Peru weer op de Wintermarkt in Spakenburg. Het weer viel gelukkig mee, weinig wind en het was droog. Fijn voor de dames achter de kraam maar ook voor de bezoekers natuurlijk die in grote getale waren gekomen. 
De opbrengst was bijna 400,00 euro en met de huisverkoop erbij plus een gift van een gulle gever mogen we 500,00 overmaken voor onze dokter.
Ook hebben we een groot aantal koekiedoo-potten gemaakt voor een vereniging (als kerstcadeautje voor de leden). De opbrengst daarvan is afgerond 250,00 euro.
Iedereen heel hartelijk bedankt voor dit mooi resultaat.
 
Wat ons brengt bij het volgende: Bent u lid of kent u leden van een vereniging of club die op zoek zijn naar een presentje voor alle leden, denkt dan eens aan ons. Enkele dames maken voor de verkoop op markten enz. leuke cadeautjes voor een klein prijsje. Zij doen dit al jaren als enthousiaste vrijwilligers en zijn heel creatief in het bedenken (in overleg met u) ervan.
Interesse? Neem contact op met mevr. Malenstein tel.nr. 0318-48 26 31.   
 
Graag wijzen wij u nog op onze Recepten pagina voor de recepten voor een heerlijk Peruaans Kerstdiner mét werkplan! en bijna helemaal vooraf te maken. (link: Recepten uit Peru - Complete menu's)
Eet Smakelijk.
 
Wij willen u ook vanaf deze plaats gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2015 toewensen.
 
1 september 20114
De zomer loopt weer op z'n eind. Jammer is dat toch steeds weer. Ook al is de herfst altijd weer prachtig en is de winter meestal een fijne tijd, het voorjaar en de zomer zijn bij veel mensen toch favoriet. Nu de vakanties achter de rug zijn en de tuin niet zoveel onderhoud meer behoeft krijgen we meer tijd voor de dingen die zijn blijven liggen toen u in de tuin of aan het zwembad lag. Bijvoorbeeld voor het maken van voor u onbekende recepten.

Er zijn vier nieuwe recepten toegevoegd aan ons nog steeds groeiend Peruaans kookboek.
- Aardappeltaart met paprikaroom. Vegetarisch. (link: Recepten/Groente- en aard.gerechten)
- Choros a la chalaca. Tapas met mosselen. (link: Recepten/Tapas)
- Carapulca. Een schotel met vlees en gemalen pinda's. (link: Recepten/Hoofdgerechten vlees,kip)
- Hot chocolade pot. Een pittig dessert voor de liefhebber. (link: Recepten/nagerechten)
 
Veel plezier met het koken van deze heerlijke recepten. Probeer het eens en laat ons weten wat u er van vindt. EET SMAKELIJK.
 
1 juli 2014
Enkele donateurs vroegen ons "waar blijft toch de Nieuwsbrief?". We kunnen u nu mededelen dat hij er echt aankomt, hij ligt momenteel bij de drukker en we hopen dat hij a.s. weekend bij u in de bus ligt of dat u hem dan in de mail vindt.
De Nieuwsbrief is deze keer wat later dan gebruikelijk, maar dat heeft een reden. De doktersvrouw is nu ook zelf dokter geworden en zij heeft een tweede praktijk opgezet in Jésus. Daardoor kwam het schrijven van de Rondzendbrief (uit Peru) een beetje in het gedrang. U leest er alles over in de Nieuwsbrief.
 
12 juni 2014
Graag geven wij nog even de opbrengst door van de BoerenBeestenMarkt van afgelopen zaterdag 24 mei. Deze was 350,00 euro. Een fantastisch bedrag waarvoor wij de kopers heel hartelijk bedanken.
Ook bedanken wij de gevers voor hun niet aflatende stroom van unieke Spakenburgse klederdracht- stoffen waarvan de marktdames die leuke spullen maken voor de verkoop.
De creativiteit van deze dames kent geen grenzen...
 
In het zonnetje:
Ook een bedankje voor de echtgenoten van twee van de marktdames voor het maken (zagen en beschilderen) van o.a. steigerhouten onderzetters en het binnenhalen van een opdracht voor een kerstcadeautje voor de leden van een vereniging. Wij mogen ook altijd de beamer lenen.
Geweldig Wim en Rindert!
 
21 mei 2014
A.s. zaterdag de 24 mei is er weer BoerenBeestenMarkt in Bunschoten. Ook dit jaar heeft Bethesda een kraam kunnen reserveren. Wij verkopen leuke cadeautjes en spulletjes gemaakt van en met kelderdrachtstoffen. Maar ook luiertaarten, potten koekidoo, boeken, houten onderzetters, diverse ophangplanken enz. enz. Komt u ook even langs onze kraam? Alvast heel hartelijk bedankt.
 
En zoals u weet gaat het volledige bedrag naar de dokter in Peru, die er medicijnen voor koopt voor mensen die anders geen medische zorg zouden krijgen. Want als je geen geld hebt in Peru wordt je zomaar het ziekenhuis uitgezet.
 
31 maart 2014
Het was de eerste keer dat de botenbeurs/ruilbeurs werd georganiseerd door WVS te Spakenburg-Bunschoten én er was de derby van de twee Spakenburgse voetbalverenigingen, maar desondanks
was de beurs een succes.
Wij hebben voor 168,90 verkocht. Vooral onze luiertaarten en de handgemaakte (boodschappen)tassen waren zeer in trek.
Alle mensen die ons o.a. de mooie Spakenburgse stoffen belangeloos brengen en alle kopers die thuis en op de markten de spullen kopen, gemaakt van en met deze stoffen, heel hartelijk dank!
 
OPROEPJE:
Heeft u nog nieuw baby speelgoed in de verpakking dan hebben wij dat graag. Wij maken er luiertaarten van. Te denken valt aan bijtringen, babyflesjes, rammelaars, stoffen boekjes maar ook mutsjes, sokjes en rompertjes zijn heel geschikt. Het moeten wel kleine spulletjes zijn anders passen ze niet op de taart ;-)
Als u niet in de gelegenheid bent het te brengen bij mevr. Rooseboom aan de Boslaan 25 in Lunteren, of bij fam. de Jong, Schoolstraat 7 te Bunschoten dan kunt u telefonisch contact opnemen met Betty Malenstein tel. nr. 0318-482631. Zij komt het dan graag bij u ophalen. Alvast dank voor de moeite.
 
Graag brengen wij u het volgende nog een keer onder de aandacht:
Vanaf januari 2013 is het mogelijk om ook via SMS te doneren. Het gaat heel eenvoudig:
                     SMS DONATIE 395 naar 1008.
Dit kost u slechts 1 SMS berichtje uit uw bundel of van uw prepaid tegoed. U ontvangt een GRATIS retour SMS bericht met link en unieke validatiecode waarmee u een eenmalige of doorlopende machtiging kunt afgeven aan het goede doel. In dit geval is dat Bethesda voor Peru, want Bethesda voor Peru heeft 395 als nummer.
 
24 maart 2014
A.s. zaterdag 29 maart van 14.00 tot 20.00 uur is er in het verenigingsgebouw van de watersportvereniging De Eendracht aan de Oostmaat 7 te Bunschoten Spakenburg en botenbeurs.
Hier kunt u voordelig nieuwe en gebruikte benodigdheden voor uw boot aanschaffen.
Er zijn diverse kraampjes met o.a. zwemvesten, netten en zeilbootjes. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten.

Voor kinderen zijn er diverse speeltoestellen en er is een workshop
Ook Bethesda voor Peru heeft er een kraampje. Wij verkopen o.a. leuke cadeautjes, katoenen stoffen tassen en snoep.  De opbrengst daarvan is voor onze dokter in Peru.
Komt u ook?  De toegang is GRATIS.
 
3 december 2013
Afgelopen donderdag stonden we met onze zelfgemaakte spullen op de wintermarkt in Spakenburg.
's Morgens eerst nog wat regen maar 's middags hebben we zelfs heel eventjes de zon gezien. Het weer viel in ieder geval erg mee. We mochten de fantastische opbrengst van 341,40 euro overmaken naar Bethesda voor Peru. 
De vrijwilligers die de spullen maken en natuurlijk de meelevenden die ons steeds weer van materialen voorzien én de kopers: heel veel dank!
 
De Rondzendbrief staat weer op stapel en zal een dezer dagen bij de donateurs in de bus vallen of op de mail binnenkomen. Alvast een kleine greep eruit:
- Uit een speciale gift krijgt een zeer arm gezin materialen om hun huisje op de bovenste rand van de berg te verbeteren met als bijkomend resultaat dat ook de buren uit hun apathie ontwaken en meehelpen. Ook  de eigenwaarde van de vader van het gezin groeit met de dag.
- Misstanden in het ziekenhuis, corruptie van sommige specialisten en de protestmars met spandoeken van de bewoners.
- Een kindje met een chisis krijgt dankzij de zorg en inzet van Bethesda een inschrijving voor de behandeling en voor een operatie.
 
Binnenkort staat de gehele Rondzendbrief weer op de site en kunt u die helemaal lezen.
Wilt u ook twee keer per jaar de Rondzendbrieven (met Nieuwsbrief van het bestuur) ontvangen?
Stuur een mailtje naar Bethesda voor Peru en meldt u aan.
 
Het bestuur van Bethesda wenst u gezegende kerstdagen en een goed 2014 toe.
 
13 november 2013
Gisteren zijn twee dames helemaal naar Beerzerveld getogen om daar in een bijgebouw van de kerk voor een vrouwenvereniging een presentatie over Bethesda  te geven. Het was er erg gezellig en met de opbrengst van de verkoop van onze spullen, en de royale gift van het bestuur kan er weer veel goeds worden gedaan in Peru. Hartelijk dank dames uit Beerzerveld! 
 
16 oktober 2013
Afgelopen donderdag hebben vrijwilligers van Bethesda een Peruaans buffet/diner verzorgd voor 31 personen in Spakenburg. Het was erg gezellig en de Peruaanse gerechten vielen goed in de smaak. "Weer es wat anders en toch errug lekker" vond één van de gasten. "Ik heb binnenkort ook een partijtje, kunnen jullie dan ook voor ons koken? vroeg een andere gast...
De opbrengst na aftrek van de inkoop: 450,00 euro. Fantastisch toch?
 
We hadden ook nog een kraam gemaakt met onze zelfgemaakte spullen. De opbrengst daarvan was ruim 120,00 euro.
 
Alle gasten en vrijwilligers heel hartelijk dank.
 
Al met al was het veel werk en veel gesjouw met borden, pannen en gerechten, maar de vrijwilligers hebben het met plezier voor Bethesda gedaan. Chapeau kookteam! 
 
16 september 2013
De vakanties zitten er weer op, dus tijd voor iets voor onze rubriek "Nieuws".
Weet u dat u 10% van uw aankoop voor boeken kunt schenken aan Bethesda voor Peru? Het is heel eenvoudig: u gaat op internet naar de website www.youbedo.com en besteld daar uw boek(en).
Zij dragen 10% van de verkoopprijs af aan uw geselecteerde goede doel (wij hopen natuurlijk óns goede doel). 
Eerst even snel een account aanmaken en dan kunt u naar winkelen.
Youbedo is een gewone online boekwinkel, zij rekenen dezelfde prijzen als andere boekwinkels maar het óngewone is dat 10% van hun omzet naar het goede doel van uw keuze gaat.

Doet u mee? Alvast heel veel dank.
 
27 juni 2013
Het optreden van de band Trinity was een enorm succes. Zij getuigden niet alleen met muziek en zang van hun geloof in God maar ook met woorden.
Speciaal voor de doktersvrouw werd psalm 121 gespeeld en gezongen. Zij kent 3 van de 4 bandleden (broers, de vierde is een vriend van de broers) want zij heeft lang geleden een jaar gewoond bij het gezin van de broers. Het werd dus een hartelijk weerzien. 
Ruim 200 enthousiaste mensen zongen en dansten mee met deze Gospelband.
 
Wij hadden op het nippertje gehoord van dit optreden in Bunschoten-Spakenburg en na diverse mailtjes en telefoontjes met de koster van de Maranathakerk, de bandleden en het management van de band kregen we toestemming en de welwillende medewerking van allen om een kraampje met Bethesda spullen in te richten. Ook de verkoop was een succes: 198,00 euro was de opbrengst, waarvoor wij de gevers en de kopers heel hartelijk bedanken.
 
24 juni 2013
                                                          KOMT U OOK ?
 
A.s. woensdag 24 juni vindt een optreden plaats van de band Trinity in de Maranathakerk aan de Prinses Margrietstraat 20  te Bunschoten-Spakenburg. Deze band speelt Christelijke Peruaanse muziek. De opbrengst is voor een goed doel.  
Ook Bethesda zal met een verkoop-kraampje met leuke cadeautjes en zelfgemaakte spullen aanwezig zijn. De opbrengst dáárvan is voor Bethesda voor Peru. 
 
Het "toeval" wil dat de doktersvrouw met haar oudste zoon nu in Nederland is. Zij zal er die avond ook zijn. Een goede gelegenheid om eens kennis met haar te maken?
Heel graag tot ziens in de Maranathakerk.
 
19 juni 2013
Het IBAN-rekeningnummer van Bethesda voor Peru is: NL22 RABO 0337 4326 86. 
Voorlopig kunt u ook nog het "oude" rekeningnummer gebruiken, maar per 1 januari 2014 wordt het langere IBAN nummer verplicht.
 
3 juni 2013
Vandaag 3 nieuwe recepten toegevoegd aan het groeiend kookboek. Alle drie tapas en alle drie errug lekker! Gaat u ze een keer proberen? Laat het ons weten, we zijn heel benieuwd.
 
28 mei 2013
De BoerenBeestenMarkt in Bunschoten-Spakenburg heeft het recordbedrag van 508,00 opgebracht.
Waarvoor wij de gevers en kopers, en niet te vergeten de dames die de spullen voor deze markt zelf hebben gemaakt en genaaid, heel hartelijk te bedanken.
 
Dinsdag 28 mei is er een presentatie en workshop gegeven door de dames Willie en Betty voor de vrouwenvereniging De Passage afd. Bunschoten-Spakenburg. De lokatie was beschikbaar gesteld door Kuintje op Eemdijk. Zij had haar ruime garage gezellig en met bloemen ingericht, waardoor iedereen zich direct welkom voelde. Er werd begonnen met koffie met wat lekkers (daarvóór hadden de leden van de vereniging wat gym gedaan en waren ze naar Eemdijk gefietst) dus de koffie ging er wel in.
Na de presentatie over het werk van het doktersechtpaar, de verkoop van onze zelfgemaakte spullen en de broodjes-lunch was er een workshop cadeaumapjes maken, gegeven door Willie en Betty. Hierna vertrok men voor het vervolg van de dag. 
 
6 april 2013
Ondanks het koude weer beginnen de zomermarkten en braderieën er weer aan te komen. De voorbereidingen daarvoor zijn over het hele land in volle gang. Ook Bethesda heeft alweer een markt geboekt waar wij onze zelfgemaakte spullen willen verkopen:
de gezellige BoerenBeestenMarkt in Bunschoten Spakenburg op zaterdag 26 mei a.s. van 10 tot 16 uur. Heel de dorpsstraat in een vrolijke sfeer....
Komt u ook een kijkje bij ons nemen en misschien een leuk cadeautje aanschaffen, zoals een pot koekjesdeeg om zelf boereninnenkoekjes te bakken, stoffen tassen voor kinderen en volwassenen, slabbetjes, cupcakes, voor vaderdag, kussens, advocaat, raden met prijs enz. enz. 

Nieuwe sponsor
Graag willen wij vermelden dat WK-Creatieve Communucatie, Metaalweg 8 in Bunschoten, tel. nr. 033-2980200 ons met diverse drukwerk heeft gesponsord. Waarvoor heel veel dank!

28 januari 2013
De Wintermarkt in de Breukelderhof te Bennekom heeft, ondanks de voorspelde sneeuwval, toch nog 56,90 euro opgebracht. Waarvoor onze hartelijke dank, want zonder uw hulp kan de dokter geen medicijnen kopen voor zijn patiënten. We houden u op de hoogte zodra er weer een markt ergens is waar wij met onze spullen staan.

21 januari 2013
A.s. Zaterdag 26 januari staan wij op de Wintermarkt in de Breukelderhof te Bennekom. We hebben weer leuke cadeautjes, veelal zelf gemaakt en voor een klein prijsje. Ook lekker warme wintermutsen en b.v. boerenjongens. Komt u ook even langs onze kraam? Alvast heel veel dank ook namens de dokter en zijn patiënten.
 
7 januari 2013
NIEUW bij Bethesda.
Vanaf nu is het mogelijk om ook via SMS te doneren. Het gaat heel eenvoudig:
                     SMS DONATIE 395 naar 1008.
Dit kost u slechts 1 SMS berichtje uit uw bundel of van uw prepaid tegoed. U ontvangt een GRATIS retour SMS bericht met link en unieke validatiecode waarmee u een eenmalige of doorlopende machtiging kunt afgeven aan het goede doel. In dit geval is dat Bethesda voor Peru, want Bethesda voor Peru heeft 395 als nummer.
 
17 december 2012
Afgelopen vrijdag en en zaterdag 14 en 15 december hebben weer enkele dames spullen verkocht op de Dickensmarkt in Bennekom. Vrijdag was het huilen met de pet op, het heeft bijna de hele middag en avond geregend. Maar zaterdag was het 'toppie'. Mooi weer en zelfs af en toe een zonnetje! Het was dan ook aan de verkoop te merken: vrijdag 108,03 en zaterdag 360,00 euro verkocht. Totaal 468,03 een prachtig resultaat!
Wij danken daarom de gevers en de kopers maar ook de organisatie van de Dickensmarkt heel hartelijk, mede namens het doktersechtpaar in Peru. Zij kunnen met uw geld weer veel patiënten helpen.

De laatste Nieuwsbrief met Rondzendbrief is weer de deur uit naar alle donateurs. I.v.m. de drukte van de markt zijn we nog niet toegekomen aan het op de website plaatsen van bovengenoemde, maar dit zal snel gebeuren zodat ook niet donateurs dit kunnen lezen.

Het bleek achteraf toch niet mogelijk (er was een speciale actie voor alle sportclubs) om de doos voor statiegeldbonnetjes in december weer bij Jumbo Spakenburg neer te zetten. Jammer, maar er is ons beloofd door de manager dat het binnenkort weer wel kan. 

Rest ons nog iedereen goede Kerstdagen en een gezond en voorspoedig Nieuwjaar toe te wensen.

24 oktober 2012
Van een donateur in Spakenburg doorgekregen dat de doos voor statiegeldbonnetjes in vier weken het prachtige bedrag van 310,70 heeft opgebracht. De doos stond bij Supermarkt Jumbo in Spakenburg, want ook de manager van Jumbo draagt Bethesda een goed hart toe. In december mogen we de doos nog een keer zetten, waarvoor onze hartelijke dank aan deze manager.

Ook de thuisverkoop (in Spakenburg, de geboorteplaats van één van onze bestuursleden) loopt goed.
We zijn druk bezig om leuke kerst cadeautjes te maken, w.o. kaartenhangers, kerstboomhangers, kransen voor aan de deur, kerstkaarten enz. enz. Ook leuke kinder cadeautjes zullen niet ontbreken. Al deze spullen en nog veel meer kunt u kopen op de Dickensmarkt in Bennekom 14 en 15 december a.s.
Komt u ook? Heel graag tot ziens.

10 september 2012

Beetje laat maar we willen u graag laten weten dat de markt op de Oud Lunterse dag een succes was. Vooral onze "Vader kraampakket" was een hit. Bijna 200 euro was de opbrengst. Waarvoor natuurlijk weer onze hartelijke dank, voor gevers en kopers. Wilt u trouwens ook zo'n Vader kraampakket? Op de Dickensmarkt in Bennekom staan we D.V. op 14 en 15 december a.s. Voor 2,50 euro maakt u een "verse" (aanstaande) vader én de dokter en zijn patiënten in Peru blij.

Een berichtje uit Peru: Het is er erg onrustig met steeds aardbevingen en trillingen. Gelukkig niet hoger dan 4,3 op de schaal van Richter, maar eng blijft het. De familie heeft op advies van de autoriteiten extra etenswaren en drinkwater ingeslagen en een tent voor noodgevallen beneden neergezet.

Ook ontvingen we een foto van de familie, toevallig een keertje bij elkaar, want met een altijd bezige dokter en kinderen die groter worden en hun eigen drukke bezigheden hebben, wordt het wel steeds moeilijker om ze allemaal op één foto te krijgen.
Maar het is gelukt.

O ja, nog even dit: omdat de handel in 2e hand spullen wat terugloopt (alle marktlui merken het) zijn we gestart om ook zelf leuke cadeau spullen te maken, voor erbij. Mocht u een leuk presentje zoeken b.v. als bedankje voor uw collectanten voor een goed doel of een afscheid/welkom cadeautje voor uw club of vereniging etc., neem dan contact met ons op en dan kijken we of we iets voor u kunnen maken. Samen komen we er wel uit. Zo heeft u iets origineels en voor een klein prijsje, want arbeidsloon: daar doen we niet aan.
Bel dan Betty Malenstein 0318-48 26 31 of 06-51 260 346. Of mail naar info@bethesdavoorperu.nl.

23 augustus 2012
De Spakenburgse dagen hebben bijna 300,00 euro opgebracht. Het weer was prachtig al was het op één van de woensdagen wel érg warm, pfff. Heel veel dank aan gevers en kopers.

We zijn blij u mee te kunnen delen dat we op het nippertje een plaatsje op de Oud Lunterse dag hebben kunnen krijgen. Wij staan vóór de winkel Marylin in de Dorpsstraat. Komt u ook een kijkje bij ons nemen en misschien wat kopen? We hebben van alles wat en er is vast wel iets van uw gading bij, en de prijsjes zijn klein....
Heel graag tot ziens zaterdag a.s. op de braderie.

11 juli 2012
Ook dit jaar staan we weer op de markt op de Spakenkurgse Dagen: de laatste 2 woensdagen van juli en de eerste 2 woensdagen van augustus. Ook nu weer met onze zelfgemaakte en/of opgefleurde spullen. We verkopen tassen, harten van Spakenburgse stofjes, zeep/kralenkettingen, sleutelhangers van lintjes/kantjes, "Amerikaanse" kussens, "Hollandse" zeepkettingen, bloemenharten voor b.v. aan de spiegel, kleding, enz. enz. alles zelfgemaakt. Komt u ook een kijkje nemen bij onze kraam? Alle opbrengst is voor medicijnen voor de dokter in Peru.

We ontvingen een verontrustend berichtje uit Peru:
Het wordt in de woonplaats van het doktersgezin steeds onveiliger. Dat blijkt ook uit de statistieken. Soms klinken er schoten, van veel te dichtbij… We hopen en bidden dat het spoedig veiliger wordt, maar de politie kijkt vaak nét de ander kant op, dus dat zou eerst moeten veranderen. Maar in een land waar betaald moet worden voor bescherming en voor "diensten” is dat niet zomaar opgelost. Gelukkig valt de dokter buiten deze praktijken omdat hij een "goed mens is voor iedereen".

16 juni 2012
Vanaf heden zijn er enkele veranderingen op de website doorgevoerd: t/m 2011 staan alle eerdere Nieuwsbrieven (van het bestuur) en Rondzendbrieven (uit "het veld" in Peru) onder de link "Archief".
De Nieuws- en Rondzendbrieven vanaf 2012 kunt u vinden onder resp. de links "Nieuwsbrieven vanaf 2012" en "Rondzendbrieven vanaf 2012". 

Zoals u kunt lezen in de Nieuwsbrief van mei j.l. was er veel respons op ons oproepje voor naaigerei. Wij kunnen weer een poosje vooruit! Veel dank voor de genomen moeite.
In november willen we de zelfgemaakte spullen in Lunteren "aan de man" proberen te brengen d.m.v. het organiseren van een verkoopdag. Het hoe en waar enz. is nog niet bekend. U hoort dat nog. En zoals u weet is de opbrengst weer voor medicijnen voor de dokter in Peru.

4 januari 2012
Vanuit mijn raam kijk ik naar de sneeuw op de bomen, wat een mooi uitzicht! Ook heb ik het lekker warm, de verwarming "snort" op volle toeren. Naar buiten ga ik alleen als ik in de auto moet stappen, brr...
In Peru is het ook kouder dan normaal, ongeveer 10 graden minder, en er worden voor het eerst in de geschiedenis bijzetkacheltjes verkocht. Als je daar het geld voor hebt tenminste....

De opbrengst van de kerstkaartenactie Sterrenpost heeft het prachtige bedrag van 1836,95 euro opgebracht.
Wij willen de initiatiefnemers, de betrokken vrijwilligers en de "klanten" hierbij hartelijk bedanken.

De verkoop van zelfgemaakte cadeau artikelen loopt geweldig. Thuisverkoop afgerond 500,-- euro en Marktverkopen 650,-- euro. (van september t/m december 2011).
Heel veel dank voor alle gulle gevers en kopers.

We kunnen goed gebruiken: lapjes bloemetjes- en/of streepjesstof, alle kleuren cadeaulintjes, knopen, bandjes en kantjes en natuurlijk uw niet gebruikte (bijna) nieuwe spullen. Alvast bedankt.

Het wordt ook weer tijd voor een paar nieuwe Peruaanse recepten, om ons Peruaans kookboek aan te vullen: Aardappelschotel met verse kaas en Limabonen met venkel en ui. (zie bij de link Recepten, Groente- en aardappelgerechten) Eet smakelijk!
Laat u eens weten of u een recept heeft gemaakt en wat u er van vond?