Was nieuws in 2010

20 december 2010

Jammer dat wegens ziekte de markt in Ede op 11 december j.l. niet door kon gaan.
De twee-daagse markt in Bennekom heeft het fantastische bedrag van 418,55 euro opgebracht. Samen met de opbrengst van een eerdere kerstmarkt bij de Koepel (zie nieuws van 13 december) en de opbrengst van de wintermarkt in de Honskamp (zie nieuws van 26 november) totaal 776,00 euro. Daar kunnen véél medicijnen voor worden gekocht! Gevers en kopers hartelijk bedankt hiervoor.  
 
We kunnen weer nieuwe spullen gebruiken voor de markten die komen. Omdat de garage van mevrouw Lied Roseboom erg vol staat i.v.m. met het leeghalen van de kamer van haar moeder, willen wij u vragen nog even te wachten met het brengen van spullen. U mag de spullen ook bij mevrouw Malenstein brengen of door haar laten ophalen. Het adres is Engweg 70 te Lunteren, tel.nr. 0318-482631.  
 
Er is een speciaal telefoonnummer waar de familie uit Peru tijdens hun verblijf in Nederland (van 30 december tot 21 januari) te bereiken is: 06-58846944. Zie voor verdere informatie over het verblijf de Laaste nieuwsbrief op de website van Bethedsda of kijk hieronder bij nieuws van 13 december.
 
HEEL GRAAG TOT ZIENS OP ÉÉN VAN DE ONTMOETINGSMOMENTEN en/of HET BENEFIETCONCERT. Komt u ook?
Laten we met z'n allen de dokter en zijn gezin een hart onder de riem steken.
Wij vragen uw gebed, uw meeleven en uw financiële steun zodat zij het goede werk kunnen blijven doen.
 
13 december 2010
De opbrengst van de markt bij De Koepel is 231,75 euro. Een prachtig resultaat, mede dankzij de verkoop van onze onovertroffen advocaat die voor iedereen te proeven was. "Mmm mmm, ja lekker, geef mij maar zo'n potje". In no time waren we door de voorraad heen. Er wordt alweer nieuwe advocaat gemaakt voor de markten die nog komen: de 11e rond de kerk in het centrum van Ede en de 17e en de 18e op de Dickensmarkt te Bennekom. Komt u ook even proeven!
 
We hebben ook nog boerenjongens en natuurlijk leuke cadeautjes, bloemstukjes, een z.g.a.n. koffiezetapparaat en dito keukenmachine, kerstversiering enz. enz.  
 
Zoals u misschien wel weet krijgen we alle spullen en wij maken er cadeautjes, bloemstukjes enz. van. Alle gevers en kopers heel hartelijk dank. Dankzij uw overbodige huisraad, speelgoed, pronkdingetjes enz. kan de dokter weer medicijnen kopen.
 
Het doktersgezin uit Peru komt wegens het 10-jarig bestaan van de stichting Bethesda voor Peru en om iedereen de gelegenheid te geven om (hernieuwd) kennis te maken met de familie, de maand januari naar Nederland. Daarom deze keer een extra feestelijke nieuwsbrief en extra activiteiten. Te lezen onder "Nieuwsbrieven 2010". 
Heeft u 17 en 20 januari 2011 vrij gehouden? Op de 17e vanaf 20.15 uur organiseren wij een benefietconcert met 3 zangkoren en een soliste in de Oude Kerk aan de Dorpsstraat te Lunteren. De toegang is gratis. Er is een collecte die we van harte bij u aanbevelen.
En op 20 januari vanaf 19.30 tot 22.00 uur is er een ontmoetingsavond in het Meestershuis achter de Oude Kerk aan de Dorpsstraat te Lunteren. U bent hier van harte welkom vanaf 19.0 uur. Neem gerust vriend(in), familie of buren mee!
 
Ook zijn er twee inloopochtenden op 11 en 12 januari 2011 van 10.00 tot 13.00 uur op de Boslaan 25 te Lunteren. Ook hier bent u van harte welkom.
 
HEEL GRAAG TOT ZIENS, de familie is ook benieuwd naar u!
 
26 november 2010
Het was weer erg gezellig op de kleine wintermarkt afgelopen dinsdag in de Honskamp te Lunteren. Bewoners met hun familie, het personeel en belangstellenden brachten voor Bethesda 125,70 euro "in het laatje". Daarvoor wordt in Peru door het doktersechtpaar weer de broodnodige medicijnen gekocht. Gevers en kopers: Hartelijk Dank!
 
De volgende markt waar Bethesda te vinden is, is op zaterdag 11 december bij de Koepel in het Lunterse buurtbos. U kunt met een busje vanaf het station van Lunteren naar de Lunterse Boer worden gebracht en vandaar met een huifkar naar de Koepel. De markt begint om 14.00 uur tot 20.00 uur. Heel hartelijk welkom.
 
Op vrijdag 17 december van 15.00 tot 21.00 uur en zaterdag 18 december van 10.00 tot 16.30 uur staan wij op de Dickens Kerstmarkt in Bennekom. Voor ons de eerste keer, dus hopen wij veel nieuwe mensen te ontmoeten. Graag tot dan.
 
De familie uit Peru is van plan om in januari naar Nederland te komen. Er worden diverse ontmoetingsmomenten georganiseerd, een mooie gelegenhied om (hernieuwd) kennis te maken. Bovendien zal er op maandag 17 januari een benefietconcert m.m.v. drie Lunterse koren worden gehouden in de Oude Kerk aan de Dorpsstraat te Lunteren. De toegang is gratis, er is een collecte die we natuurlijk van harte bij u aanbevelen. Iedereen is welkom! Heel graag tot ziens.
 
17 augustus 2010
Afgelopen zaterdag op de Lunterse rommelmarkt was de opbrengst (minus kraamhuur) 147,30 euro. We hadden weer veel leuke bruikbare spullen van u gekregen. Waarvoor onze hartelijke dank, mede namens het doktersechtpaar in Peru, die daar weer medicijnen voor kunnen kopen.
 
Garage als Kruikje van Sarfat: 
Zoals het kruikje van Sarfat raakt ook de garage van mevr. Roseboom nooit leeg. Op "wonderbaarlijke wijze" wordt de voorraad koopwaar steeds weer aangevuld. Hoe vaak wij ook op markten staan, er is steeds ruim voldoende "handel".
 
Momenteel zijn we nog bezig nieuwe data voor markten te zoeken. We houden u via deze pagina op onze website op de hoogte. Maar spullen kunt u altijd brengen bij mevr. Roseboom aan de Boslaan 25 of op laten halen door mevr. Malenstein tel.nr. 0318-48 26 31.
 
24 juli 2010
Op 14 augustus a.s. staan we weer op de rommelmarkt in de Dorpsstraat in Lunteren. Na wat gedoe met de gezondheid enz. van de marktdames gaat het met hen gelukkig weer beter. 
Komt u ook even bij ons langs voor een gezellig praatje en wie weet om iets te kopen?
We kunnen intussen ook wel weer wat leuke spullen gebruiken voor de verkoop. 
Heeft u grotere en/of kostbaardere spullen dan kunt u deze misschien voor Bethesda op Marktplaats zetten. De opbrengst is dan geheel of gedeeltelijk (naar eigen inzicht) voor onze Stichting Bethesda voor Peru, waarmee zoals u weet, het doktersechtpaar veel goed en belangrijk werk wordt gedaan.
 
Op deze markt zullen wij flyers "strooien" om onze nieuwste activiteit te promoten:
                        
                                        Peruaans Buffet
 
Wij kunnen, voor bijvoorbeeld uw vereniging of club, koken. Voor maxiamaal 40/50 personen verzorgen wij een Peruaans buffet (aangepast aan de Nederlandse smaak = niet te pittig) op uw locatie. De gerechten worden door leden van ons bestuur thuis gekookt. De prijs hiervoor bedraagt 20,00 euro p.p. Dit is inclusief 2 consumpties (koffie/wijn)

Heeft u belangstelling, neem dan contact met ons op. We kunnen eventueel een avondvullend programma verzorgen met een buffet, een presentatie met een korte videofilm of een bingo e.d. Zo heeft u dan een gezellige bijeenkomst met elkaar b.v. als start of afsluiting van het verenigingsjaar.

Heeft u belangstelling of nog vragen bel dan mevrouw Malenstein 0318-482631 of 06-51260346. 
 
De opbrengst is natuurlijk weer geheel voor medicijnen voor het doktersechtpaar. 
 
7 juni 2010
Nieuwsbrief van de stichting en Rondzendbrieven met belevenissen van het doktersechtpaar uit Peru zijn weer op de bus naar onze donateurs en belangstellenden. En ze zijn ook weer op internet geplaatst, zodat iedereen ze kan lezen. Want we zijn natuurlijk steeds op zoek naar nieuwe donateurs en hopen via deze website mensen te interesseren. Dus lieve mensen: vergeet de mensen in Peru niet.
 
Er zijn weer twee lekkere recepten toegevoegd aan ons groeiend Peruaans kookboek: Garnalen in kerrriesaus en Gebakken gevulde visrolletjes. Veel kookplezier en smakelijk eten. 
 
14 mei 2010
In augustus 2010 bestaat de stichting Bethesda voor Peru 10 jaar!
Wij denken erover om dit te vieren met een speciale actie. U hoort er zeer binnenkort meer van.
 
A.s. dinsdag 18 mei mogen enkele bestuursleden weer een voorlichtingsuurtje vullen voor de bijbelclub van Bethanië te Ede. Mocht u ook voor uw club of vereniging een gezellige en informatieve presentatie willen over het werk van de dokter in Peru, neem dan contact met ons op. Via deze website of telefonisch op 0318-482631.
 
De rondzendbrief is weer in de maak. Binnen enkele weken kunt u hem in uw bus verwachten en/of lezen op internet.
Hier alvast een extraatje, speciaal voor internet: 
 
Tijdens een grote campagne in Jesús
Op een nacht werd er helemaal in grote paniek en met veel lawaai op onze deur geklopt, dat er een spoedgeval was. Een man 43 jaar had zware pijn op de borst, maar had eerder nog nooit een dokter opgezocht. Nu zag de familie dat het echt niet goed ging. We klommen zo snel mogelijk de hellende straatjes op naar het huis van de patiënt, met een dikke cape om tegen de ijzige nachtmist. Maar evenwel bleek het probleem al een paar uur oud, en was hij al gestorven.
José, als autoriteit wilde geen overlijdensakte tekenen, omdat er geen voorgeschiedenis op papier bestond, en de man onbekend was. We bleven tot de rechter langskwam, en de zaak werd overgedragen aan hem, om te oogschouwen en ter plekke het laatste woord uit te spreken, of het een gesloten zaak mocht zijn, of dat er na-onderzoek gedaan moest worden.
Het was mogelijk een samenloop van omstandigheden dat het om een vader van 43 jaar ging die druk was geweest om het huis op naam van zijn vrouw te zetten. Maar dat was nog niet rond, en zijn broer was de wettige eigenaar. Met hem had hij samen nog wat (teveel) gedronken die avond...Er was spanning... Alles moest uitgesloten worden.
 
11 februari 2010
Alweer een recept toegevoegd aan ons groeiend Peruaans kookboek.
Een heerlijke soep: Sopa di Lima. Als u de bouillon laat afkoelen kunt u het vet eraf scheppen. Zo heeft een kruidig slank soepje. Eet smakelijk.
Heeft u nog typisch Peruaanse recepten, laat het ons weten.

In februari beginnen de dagen heel voorzichtig weer wat langer te worden en krijgen we zin in het voorjaar. Om het wachten op het voorjaar wat te veraangenamen: organiseer een vrienden- of familie etentje. Kijk onder "Recepten-Complete menu's". Daar vindt u een lekker 3-gangen menu mét werkplaan. Succes! 

NIEUW: Ook kunnen wij, voor bijvoorbeeld uw vereniging of club, koken. Voor maximaal 40/50 personen verzorgen wij een Peruaans buffet (aangepast aan de Nederlandse smaak = niet te pittig) op uw locatie. De gerechten worden door leden van ons bestuur thuis gekookt.
De prijs hiervoor bedraagt 20,00 euro p.p. Dit is inclusief 2 consumpties (koffie/wijn) 

Heeft u belangstelling, neem dan contact met ons op. We kunnen eventueel een avondvullend programma verzorgen met een buffet, een presentatie met een korte videofilm of een bingo e.d. Zo heeft u dan een gezellige bijeenkomst met elkaar b.v. als start of afsluiting van het verenigingsjaar. 
 
Heeft u belangstelling of nog vragen bel dan mevrouw Malenstein 0318-482631 of 06-51260346.
 
7 januari 2010
De verkoping op de markt in Wamel is helaas niet doorgegaan vanwege het "slechte" weer. Met zoveel sneeuw en gladheid bleven de mensen (en wij ook) liever thuis.
 
Onderstaand bericht uit Peru willen we u niet onthouden. We ontvingen dit vandaag op de mail.
 
Na een succesvolle campagne gingen we zondagmiddag (3 januari) nog 'even' naar een gehucht hoger in de bergen. Je reed op een gegeven moment de wolken in (ong. 3500 m bzn) 'Ja, dokter er is een verharde weg naar toe...' oftewel het bleek een rotsige weg waar we nauwelijks met 20 km per uur vooruit konden. Even niet aan de banden denken. Het ging goed. En het was voor mij toch beter als op het aangeboden paard. Mist, eenzaamheid, prachtig. 'Als u eenmaal daar en daar bent, is het het huisje met de stenen koraal, en wat dennenbomen....'
Laat er op het eerste gezicht minstens 4 huizen aan die beschrijving voldoen...
De patiënt werd gevonden, en kon bijna niet geloven dat de dokter écht gekomen was.
5 kg. linzen werd gegeven als betaling in natura, uit dankbaarheid.
 
Een gezond  en gezegend 2010 gewenst allemaal!
Met hartelijke groeten,