Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek.

BARBECUE

Anticuchos (gebarbecued rundvlees) (6 personen)

900 gr. rundvlees van de lende,  aan blokken van 2 1/2 cm.

Maak een marinade:
250 ml. dragonazijn
125 ml. water
1 theel. cayennepeper
2 tenen knoflook geperst
1/4 theel. saffraan
1 theel. zout
vers gemalen peper

Verder nog nodig: 3 eetl. olijfolie

Giet de marinade over het vlees, dek af en zet een nacht in koelkast.
Rijg het vlees aan pennen en bestrijk met de olijfolie.
Rooster de pennen 10-15 min. boven het vuur tot de juiste gaarheid.
Regelmatig keren en bedruipen met de marinade.

Serveer er gekookte ma´s aan de kolf (25 min. in water met zout) en geroosterde bataten er bij.

Kippenboutjes met salsa van perzik

8 drumsticks
eventueel wat boter als u ze in de pan bakt

Voor de marinade:
2 eetl. sojasaus
2 eetl. droge sherry
2 eetl. olie
1 limoen (schil geraspt, sap uitgeperst)
1 theel. Chinese vijfkruidenpoeder (toko)
1 teentje knoflook uitgeperst

Voor de perziksalsa:
1/2 verse groene peper
15 gram verse koriander
1 sjalotje
1 klein teentje knoflook
2 1/2 cm. gemberwortel, geschild
het sap van 2 limoenen
4 perziken in blokjes (vers of uit blik)
zout en peper
1 eetl. olie

Meng de ingrediŰnten voor de marinade en wrijf de drumsticks er mee in.
Schenk de rest van de marinade over de drumsticks en laat ze 30 min. staan.
Gril de drumsticks op de barbecue* in 15-20 min. regelmatig omkeren. Of bak ze in wat boter in een koekenpan tot ze gaar zijn.

Hak de groene peper, koriander, knoflook, sjalot en gember fijn en vermeng dit met de overige ingrediŰnten voor de perziksalsa.
Serveer de salsa apart in een schaal
 
* Het is beter om de kip vˇˇr te garen, dit kan heel goed in de magnetron:
Prik het vel hier en daar met een vork in.
Doe de kip met de marinade in een magnetronschaal en verhit dit afgedekt tot ze gaar zijn. (Paar keer keren)
Nu hoeven ze op de barbecue alleen nog even warm worden en een lichtbruin korstje te krijgen.

Gegrilde ma´skolven (4 stuks)

4 ma´skolven met schutbladeren
100 gr boter
1/2 eetlepel paprikapoeder (mild)
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel gemalen komijn
1/4 theelepel gemalen koriander
zout

Kook de ma´skolven met schutbladeren in ruim kokend water met zout ▒ 12 minuten en laat ze uitlekken.
Vermeng de boter met het paprikapoeder, chilipoeder, de komijn, koriander en zout.
Laat de ma´skolven iets afkoelen, vouw de schutbladeren terug, wrijf de ma´skolven met de
gekruide boter in en vouw de bladeren weer om de ma´skolven.
Rooster de ma´skolven op de barbecue nog ▒ 15 minuten.

- Soms zijn ma´skolven met schutbladeren niet verkrijgbaar.
U kunt dan de ma´skolven na het voorkoken met de gekruide boter inwrijven, in een stuk aluminiumfolie
verpakken en ze in het folie nog ▒ 15 minuten op de barbecue roosteren.

*Variatie, zonder barbecue te bereiden:
Snijd de gekookte ma´skolven in dikke plakken en houd ze warm in een pannetje met een laagje water.
Geef het botermengsel er apart erbij.
 
LUNCHGERECHTEN

Huevos Rancheros (Boeren tortilla's met eieren en Salsa)

1 kop gezeefde bloem
1/2 theel. zout
1/2 theel. bakpoeder
1 1/2 eetl. reuzel
8 eieren
boter
8 schijfjes avocado

Doe de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Snijd de reuzel met 2 messen door de bloem.
Kneed het deeg tot een bal en laat 30 min. staan.
Knijp er stukjes ter grootte van een walnoot af en rol elk stukje op een licht met bloem bestrooide plank tot een ronde plak van 15 cm en 1/3 cm.dik.
Verhit een niet ingevette gietijzeren pannetje tot een druppel water erin begint te sissen.
Bak de tortilla's ongeveer 1 minuut aan beide zijden tot ze lichtbruine plekken vertonen.
Wikkel de gare tortilla's in alufolie en houd ze warm in een oven op 95 graden C.

Leg op elk bord 2 tortilla's.
Bak 8 eieren in wat boter tot de dooiers nog zacht zijn.
Leg bovenop elke tortilla een gebakken ei en garneer met Salsa Ranchero* of andere rode pittige saus uit potje of flesje
Garneer met een schijfje avocado.

U kunt ook kant en klare tortilla's gebruiken, dan even opwarmen in een koekenpan zonder boter of olie.

* Salsa Ranchero
2 pepers aan ringetjes
1 blik 400 gr. gezeefde tomaten
2 gesnipperde uien
1 teen knoflook
1 theel. korianderpoeder
1/2 theel. suiker
1/2 theel. zout
1 eetl. wijnazijn
1 eetl. gehakte peterselie.

Doe alles behalve de zout, azijn en peterselie in een mengkom en klop met de mixer tot een glad papje.
Voeg dan de zout, azijn en peterselie erbij.

Serveer warm of koud.

Bananen omelet uit de oven (2 pers.)

3 eetlepels boter
4 bananen (in schijven)
6 eieren (wit en dooiers gescheiden)
1/2 theelepel zout
snufje cayennepeper
1/4 kop melk
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Smelt de boter in een pannetje.
Bak de schijven banaan ca. 5 minuten zachtjes, ze regelmatig kerend.
Haal ze uit de pan en leg ze apart.
Klop de dooiers met het zout, de cayennepeper en de melk.
Klop het eiwit tot het stijf is en schep eiwit en dooiers bij elkaar.
Doe dit mengsel in een beboterde diepe ovenschaal van 17 x 25 cm.
Schik de schijfjes banaan er bovenop.

Laat het 20 minuten in een oven op 175 ░C bakken tot het lichtbruin is.
Bestrooi met peterselie en serveer het in de ovenschaal.

Geroosterde toast met varkensvlees
 
1 varkenshaas in dunne plakjes
beetje olijfolie om in te bakken
beetje suiker
1 grote ui in smalle ringen
4 dikkere sneetjes wit brood
olijfolie
4 plakken jonge kaas

Bak de varkenshaas wat olijfolie in een pan tot ze nog net een beetje roze zijn.
Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Zet de oven op de grillstand 
Bak de ui met de suiker in de achtergebleven olie.
Rooster de sneetjes brood en sprenkel er wat olie over heen.
Verdeel het vlees over de sneetjes, vervolgens de ui en tenslotte bedekken met een plak kaas.
Plaats de toast onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Serveer warm.