Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek.

Pachamanca  Een feestmaal voor vele Peruaanse families

Men begint vroeg op de dag met de voorbereidingen.
De mannen graven een groot gat in de stoffige grond te midden van oude asresten.
Dan gooien ze hout in het gat, steken dit aan en bedekken het vuur met
stukken steen of rots.
Daarna leggen ze (naar behoefte) op de stenen:
- hele ongeschilde aardappelen
- maïskolven in het blad gevouwen
- grote fava-bonen (tuinbonen)
- reepjes vlees naar keuze in bladeren verpakt er bovenop
**Eventueel alles verpakt in alufolie, glimmende kant naar buiten.

Hierna wordt het gat afgedekt met zand.
Het eten wordt nu een halve dag met rust gelaten om te garen.
Nu kunnen de mannen relaxen, bier drinken en praten (net als bij onze BBQ).
Intussen koken de vrouwen de saus, gemaakt van verse kaas, melk, en meel**

Eindelijk, als iedereen hongerig is, graven de mannen het gat uit.
Als ze dicht bij het eten zijn pakken ze met de handen het eten uit het zand.
De oudere mannen worden het eerst bediend terwijl de kinderen
ongeduldig staan te wachten.
Terwijl iedereen de aardappelen pelt (of de maïs, vlees of bonen) gaat één van
vrouwen rond met de heerlijke saus en giet dit over het eten in je hand.

De mensen feesten. Ze eten hun maal met een beetje zand en as, en slaan
hier en daar een vlieg dood met hun hand die onder de kaassaus en stof zit.
Als iedereen vol zit, gaan ze naar de rivier en wassen hun handen en gezicht
in het water. Voor mensen uit de dorpen is er geen lekkerder maaltijd dan dit.

** Voor ± 6 dl. saus: smelt 100 gr. boter in een steelpan. Doe er beetje bij beetje
   al kloppend met een garde zoveel bloem bij tot het een bal wordt.
    Dan steeds wat melk erbij kloppen tot sausdikte. Laat 5 minuten
    zachtjes koken tot de bloem gaar is. Roer er dan 200 gr. verse kaas (mon chou) bij
    en laat smelten in de saus. Op smaak brengen met wat peper en zout en paprikapoeder.

VRIENDENMENU mét werkplan 

Makkelijk, en bijna helemaal van te voren te maken. Alle recepten zijn te vinden onder de verschillende subpagina's op deze website.
Vooraf:               
Appel-pompoensoep met stokbrood en roomboter
Hoofdgerecht:   
Seco de pollo
Chili de patatos
Nagerecht:
Bananencake met ijs
Kop koffie of cappuccino
                              
De Appel-pompoensoep en de bananencake kunt u een dag van te voren maken.
Seco de Pollo maken in een hapjespan en overdoen in een ovenschaal, afgedekt in de koelkast bewaren.
Chili de patatos maken in een stoofpan. De aardappels nèt niet helemaal gaar laten worden. Overdoen in een ovenschaal, afgedekt in de koelkast bewaren.
Roomboter in leuk schaaltje(s) doen, afdekken en koel bewaren.

De gekoelde hoofdgerechten (afgedekt met alufolie) in een voorverwarmde oven heet maken. Ongeveer 45 minuten.
Roomboter uit de koeling halen.
 
Maak de soep warm. Snijd het stokbrood.
 
Tijdens het eten van de soep de rijst of aardappels koken (hoort bij het kipgerecht)

Snijd voor het nagerecht per persoon een plak bananencake diagonaal doormidden en leg de puntjes schuin/rechtop tegen elkaar op een bordje, leg daarbij een bolletje ijs naar keuze en een toef slagroom. Garneren met een chocolaatje (en event. een blaadje munt).

U kunt de koffie extra feestelijk aankleden door er een koffielikeurtje en een schaaltje bonbons bij te serveren.

Veel plezier !
 
KERST MENU mét werkplan

Vooraf:
Sopa de mani
Tussengerecht:
Kaaspasteitjes
Hoofdgerecht:
Gevulde kalkoen
Pittige aardappel-groentesalade
Nagerecht:
Vruchtencompôte eventueel met slagroom en een bolletje vanille-ijs
Kop koffie of cappuccino eventueel met wat lekkers erbij en/of een likeurtje of cognacje

Werkplan:
Dag van tevoren:
Maak de soep helemaal klaar. Af laten koelen en koel wegzetten
Maak de vulling voor de kalkoen, vul hem ermee en naai de kalkoen dicht. Koel wegzetten.
Maak de vruchtencompôte. Koel wegzetten.
Maak de dressing voor de salade. Koel wegzetten.
Maak alle groente voor de salade schoon en snijdt ze klein. Ook de peterselie voor de garnering fijn snijden. Zet ze per soort apart in bakjes koel weg.
Schil de aardappelen voor de salade en zet ze in water koel weg.

Op de dag zelf, ruim 3 uur van tevoren:
Verwarm de oven voor en plaats de kalkoen in de oven. Volg verder het recept.
Maak de kaaspasteitjes en schik ze op een bakblik.
Kook de aardappelen in de bouillon en laat ze uitlekken en afkoelen.

Vlak voor het diner:
Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar.
Maak de soep warm.
Haal de kalkoen even uit de oven (afdekken om warm te houden) en bak tijdens het nuttigen van de soep de kaaspasteitjes.
Zet de kalkoen tijdens het nuttigen van de kaaspasteitjes weer in de oven.
Serveer de kalkoen en de salade met de dressing erover of apart.
Serveer de vruchtencompôte (met of zonder ijs en slagroom)
Serveer koffie naar keuze (met of zonder extra's)