Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek.

Pilarones (pompoenbeignets)

1 pakje gistpoeder 13 gr.
2 eetl. suiker
1 ei losgeklopt
1 blik pompoen (480 gr.)
1/2 theel. zout ongeveer
1 kg. bloem
frituurolie
melasse of ahornsiroop

Strooi de gistpoeder in 60 ml. lauw water en roer tot de gist is opgelost.
Voeg suiker, los geklopte ei, pompoen en zout toe en meng alles goed.
Neem de bloem en doe steeds een schep bloem erbij tot het deeg te stijf wordt om met een spatel te kneden.
Doe het deeg op een licht bebloemde plank en kneed er genoeg van de overgebleven bloem door om te voorkomen dat het plakt.  Waarschijnlijk is de hele kilo nodig. Blijf kneden tot het deeg glad en elastisch is.  Vorm er een bal van en leg die in een met olie ingevette kom.  Bedek de kom en laat het deeg 1 uur of tot 2 x zijn omvang op een warme plaats rijzen.
Maak een pan frituurolie heet. Stomp het deeg omlaag. Trek stukjes deeg eraf en vorm ze tot ringen in de vorm van appelbeignets, 7 1/2 cm. in doorsnee. Bak de beignets ca. 5 min., ze één keer kerend, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze meteen met warme melasse of ahornsiroop.

VARIATIE: Kneed er een beetje kaneelpoeder door en vervang de suiker door honing.

Bananen cake

125 gr. (room)boter
3 eieren
300 gr. suiker
1 dl. melk

1 zakje vanillesuiker
snufje zout 
200 gr. zelfrijzend bakmeel
2 grote bananen geprakt
boter om in te vetten

Doe de (room)boter in een kom en klop met een mixer glad. Voeg om en om de eieren en de suiker erbij. Telkens goed mixen. Voeg dan om en om toe: melk steeds een deel, vanillesuiker en zout. Steeds mixen Dan de zelfrijzend bakmeel erbij en nog een paar minuten mixen.
Doe dan al omscheppend (niet met de mixer) 2 grote geprakte bananen erbij. Doe de massa over in een ingevette cakevorm en bak hem 75 min. in een voorverwarmde oven op 160 graden.

Variatie: schep er als laatste wat gehakte amandelen erdoor.


Bananensap

4 bananen
stukje kaneel
1 kruidnagel
(riet)suiker

Pel de bananen en snijd ze aan plakjes.
Kook ze in ruim 2 liter water met een stukje kaneel en 1 kruidnagel tot ze zacht zijn. (ongeveer 5 minuten).  Verwijder de kaneel en kruidnagel en pureer in de keukenmachine of blender en breng het sap op smaak met (riet)suiker. Koel bewaren en serveren.

Bananenbrood 

2 grote rijpe bananen
1 ei
1 eetlepel vloeibare honing
50 gram zachte boter + wat extra
75 gram suiker
225 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels yoghurt
snufje zout  

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Vet een grote cakevorm in met een beetje boter of bekleed hem met bakpapier.
Prak de bananen.
Klop de eieren los en roer ze door de bananen en roer de honing erdoor.
Roer de boter met de suiker in een andere kom romig.
Meng het bananenmengsel door het botermengsel.
Voeg 1/3 deel meel met het zout erbij. Roer door.
Voeg weer een derde van het meel toe en 1 eetlepel yoghurt. Roer door.
Voeg dan de rest van het meel en de yoghurt toe. Roer door.
Giet het mengsel in de vorm en bak 50-60 minuten.
Steek een breinaald of een prikker in het brood. Deze moet er schoon uitkomen.
Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.  

Variatie: meng wat gehakte dadels, walnoten, chocolade of geraspte citrusschil er door.