Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek

Luchtige cake met gecondenseerde melk
 
1 blikje gecondenseerde melk (395 gr.)
4 eieren
50 g boter gesmolten (niet gebruind)
120 g bloem
1 zakje gist

Doe de gecondenseerde melk in een kom.
Klop daarna 1 voor 1 de eieren erbij totdat het goed gemengd is.
Doe de gesmolten boter bij het mengsel.
Voeg tenslotte de bloem en de gist erbij.
Meng goed en laat dit even rusten.
Leg het deeg in een beboterde bakvorm en bak 40 minuten op 180 º in de oven.

Vruchtencompote

1 liter water
350 gr suiker een stukje pijpkaneel van ± 2 cm
4 kruidnagels
1 schoongemaakte en in blokjes gesneden ananas
2 geschilde, van de klokhuizen ontdane en in partjes gesneden appels
2 geschilde, van de klokhuizen ontdane en in partjes gesneden stevige peren
2 schoongemaakte en in stukjes gesneden perziken
500 gr ontpitte kersen
250 gr zwarte bessen
250 gr aan stukjes gesneden gedroogde abrikozen
250 gr aan stukjes gesneden gedroogde pruimen
4 eetlepels maïzena
6 eetlepels citroensap

Breng het water met de suiker, het pijpje kaneel en de kruidnagels onder regelmatig roeren  in een pan aan de kook. Voeg alle vruchten toe.  Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes koken.  Verwijder het pijpje kaneel en de kruidnagels. Maak de maïzena in een kommetje aan met het citroensap en een scheutje water.  Roer het mengsel door de vruchtencompote tot een gebonden geheel is ontstaan.  Laat de compote nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Doe de vruchtencompote in een schaal en laat hem voor het serveren door en door koud worden. Als bijgerecht voldoende voor 10-12 personen.
Ook een heel geschikt buffetgerecht.

Mango con Naranjas

2 net rijpe mango's
8 bolletjes vanille roomijs

Voor de siroop: 125 gr. suiker
1 dl sinaasappelsap rasp van 1/2 sinaasappel
3 eetl. sinaasappellikeur (mag ook weglaten)

Meng de ingrediënten (behalve de sinaasappellikeur) voor de siroop samen met 3/4 dl. water en breng aan de kook. Laat 5 min. koken. Roer eventueel de likeur erdoor. Snijd 2 net rijpe mango's van de pit, schil ze en snijd ze in parten. Overgiet ze met de warme siroop en zet ze minstens 4 uur koel weg. Serveren met vanille roomijs.
 
Hot chocolate pot*     voor 6 potjes  
2 rode pepers
100 gram suiker
50 gram witte basterdsuiker
2 dl. melk
2 dl. slagroom
1 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel cayennepeper
160 gram bittere chocolade
1/2 dl. sterke espresso
1/2 dl. kahlua (koffielikeur)
6 eierdooiers
75 gram donkere basterdsuiker
crème fraîche
room  
 
Breng 1 dl. water met de suiker aan de kook.
Snijd pepers in lange repen en kook ze 5 tot 10 minuten in de suikerstroop.
Neem de pepers eruit, wentel door witte basterdsuiker en laat liefst 1 dag drogen.  
Zet melk, slagroom, kaneel en cayennepeper in steelpan op zacht vuur.
Doe chocolade, espresso en koffielikeur in een metalen kom.
Hang deze boven het melkmengsel en laat chocolade smelten.
Meng dan met melkmengsel.
Roer in een andere kom eidooiers met donkere basterdsuiker en schenk hierin geleidelijk het chocomengsel. Blijf roeren!
Zeef het en verdeel het over 6 potjes.
Zet deze in braadslee in het midden van verwarmde oven.
Schenk kokend water in braadslee tot deze voor helft gevuld is.
Bak 20 minuten op 150 graden C.
Laat afkoelen en zet de potjes minimaal 2-3 uur in de koelkast.
Klop creme fraiche met wat room los.
Serveer met de peperrepen en de losgeklopte creme fraiche/room    
 
*Chocolade en pepers zijn een heerlijk combinatie!