Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek.

Garnalensoep1: chupe de camarones voor 8 personen
2 eetl. olie
1 middelgrote ui gesnipperd
3 teentjes knoflook geperst
1 tomaat zonder vel en pitjes
2-3 Spaanse pepertjes fijngehakt, zonder pitjes
2 theel. zout
peper
mespunt oregano
2 middelgrote geschilde aardappelen
250 gr. diepvries doperwten
100 gr. ongekookte rijst
1 rauwe aardappel in grovere stukken
16 gepelde scampi's zonder rugstreng
1 blik maïskorrels (ca.350 gr.)
3 losgeklopte eieren
1/4 ltr. yoghurt
1 eetl. fijngehakt peterselie

Verhit de olie in een grote braadpan en bak daarin de ui en de knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg dan de tomaat, pepertjes, zout, peper en oregano toe en bak nog 5 minuten.
Doe dan de doperwten, geschilde aardappelen, rijst en 2 ltr. water erbij.
Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.
Voeg de rauwe aardappel bij de soep en laat nog 20 min. zachtjes koken.
Doe er dan de maïs en de scampi's bij en laat nog 4-5 min. koken tot de garnalen roze zijn.
Beslist niet te lang anders worden de garnalen taai.
Giet er nu de losgeklopte eieren bij en blijf roeren tot ze draden vormen.
Neem de pan van het vuur en roer er de yoghurt en de peterselie door.
Onmiddellijk serveren!

Garnalensoep2: chupe de camarones voor 6-8 personen.
2 eetl. olie
1 gesnipperde ui
1 teen knoflook halveren
3 eetl.tomatenpuree
1 1/2 ltr. visbouillon van tablet
2 grote geschilde aardappelen aan blokjes
1 theel. zout
1/4 theel. chilipoeder
1 theel. marjolein of oregano
125 diepvries doperwten
6-8 vissticks of visfilet
1 pakje (90 gr.) roomkaas
1/2 ltr. melk
24 grote gepelde rauwe garnalen zonder rugstreng
125 maïskorrels, blik, uitgelekt
4 eieren losgeklopt

Bak de ui en de knoflook mooi bruin in de olie in een grote braadpan.
Verwijder de knoflook.
Voeg toe: tomatenpuree, visbouillon, aardappelen, zout en de kruiden.
Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken.
Bak intussen de vissticks of visfilet en houdt deze warm.
Roer beetje bij beetje de roomkaas door de soep.
Voeg dan de melk erbij en breng al roeren de aan de kook.
Doe dan de garnalen en de maïs bij de soep en laat 3 min. sudderen.
Beslist niet te lang anders worden de garnalen taai.
Haal de pan van het vuur.
Klop 2 koppen hete soep bij de eieren en giet dit ei-soepmengsel weer bij de soep.
Beslist niet meer laten koken anders schift het ei.
Leg in elke soepkom een stukje gebakken vis en schep de soep erover.

Appel-pompoensoep
Voorbereiding:
Hak 1 ui fijn.
Hak een stukje van 2 cm verse gemberwortel fijn.
Schil een stuk pompoen en verwijder het draderige middengedeelte en de zaden, snijd in blokjes en weeg 400 gram af
    OF neem een blik van 800 gram en giet het vocht er af.
Schil 3 aardappelen en snijd ze in blokjes.
Schil 3 appels (Granny's) en snijd ze in blokjes.

Verder nog nodig:
1 ½ eetl. olie, 1 ltr. kippenbouillon van blokjes, ½ theel. koenjit, ½ theel. kaneelpoeder, 1 theel. kerriepoeder.

Om af te maken: suiker, peper, zout, fijngehakt korianderblad en 125 ml. crème fraîche.

Neem een ruime pan en bak de ui in de olie.
Voeg toe: gember, pompoen, aardappelen, appel, koenjit, kaneel en kerrie en bak dit 5 minuten.
Voeg de bouillon toe en laat alles in 30 min. gaar worden.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met een snuif suiker, zout en peper.
Schenk de soep in koppen of borden en garneer met een lepeltje crème fraîche en wat korianderblaadjes.

Vegetarisch: vervang kippenbouillon door groentebouillon.

Aardappel-erwtensoep
1 ltr. groentebouillon (van tablet of poeder)
4 grote aardappelen in dobbelstenen snijden
1 rode peper zonder zaad in reepjes snijden
1 rode ui snipperen
1 limoen uitpersen
3 tenen knoflook snipperen
2 bosuien in ringetjes snijden
half bosje korianderblaadjes kleiner scheuren

Verder nog nodig: 300 gr. (diepvries)doperwten
                            1 klein blikje maïskorrels
                            125 ml. crème fraîche

Breng de helft van de bouillon aan de kook met de ui, aardappels, rode peper en knoflook en laat ongeveer 20 min. zachtjes pruttelen.
Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg de rest van de bouillon toe.
Voeg de doperwten de maïs toe en laat kort meekoken.
Voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met peper, zout en limoensap.
Verdeel de soep over 4 kommen of borden en garneer met bosui en koriander.

Sopa de mani
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 kleingesneden ui
1 uitgeperst teentje knoflook
2 in stukjes gesneden rode paprika's
1 schoongemaakte, van zaadjes ontdane en fijngehakte groene peper
1 liter runderbouillon
200 gr pindakaas
zout

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui en het uitgeperste teentje knoflook 3 minuten.
Voeg de stukjes paprika en de fijngehakte peper toe en fruit alles onder regelmatig omscheppen 2 minuten.
Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Roer van de pindakaas met 2 dl warme soep in een kom een glad geheel.
Schenk het pindakaasmengsel onder voortdurend roeren in de soep.
Laat de soep, zonder deksel op de pan, nog 5 minuten zachtjes doorkoken en maak hem op smaak met wat zout.

Sopa de melone koud, voor 6-8 personen
1 grote watermeloen
1 1/2 ltr. kippenbouillon van tablet of pot
1 1/2 dl. slagroom
1 eetl. citroensap
tabasco naar smaak

Snijd met een scherp met een gekarteld dekseltje uit de meloen.
Schep met een meloenboortje ongeveer 50 bolletjes zonder pit uit de meloen.
Verwijder de rest van het vruchtvlees tot ongeveer 3 cm van de schil.
Haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees met wat van de bouillon.
Doe alles (behalve de meloen bolletjes) bij elkaar en maak op smaak met citroensap en tabasco.
Laat minstens 3 uur in de koeling op afkoelen.
Schep de soep voor het serveren in de meloen en strooi de meloenbolletjes erin.
Deze soep is ook heel lekker van Galia meloen en wat garnalen erdoor.
 
Sopa di lima (6 pers.)
Voor de bouillon:
1/2 soepkip of 500 gr. kipdelen met vel
2 kippenbouillonblokjes
1 bosje koriander (wat blaadjes achterhouden voor de garnering)
1 ui in stukken
1 eetl. komijnzaad gekneusd
zout en peper

1 el olijfolie
1 ui grof gesnipperd
1/2 rode pepertje in smalle reepjes
1 eetl. komijnzaad gekneusd
1 eetl. korianderzaad gekneusd
3 trostomaten zonder pitjes en zaadlijsten in kleine stukjes snijden
sap van 2 limoenen

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een pan met 1 1/2 ltr. water en breng aan de kook.
Laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken.
Haal de kip uit de bouillon, verwijder vel en botjes en trek of snijd het vlees in stukjes.
Zeef de bouillon. Eventueel de bouillon laten afkoelen en het vet dan verwijderen.
Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak daarin de ui, de peper en de kruiden glazig.
Doe de tomatenblokjes erbij bak nog 2 minuten mee.
Schep de gebakken groente en het vlees terug in de bouillon, breng weer aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met het limoensap en zout en peper.
Garneer met de achtergehouden en klein gescheurde korianderblaadjes.
 
Erwtensoep Peru (vegetarisch)
 
1 liter groentebouillon
4 grote aardappelen geschild en in dobbelstenen
1 rode peper zonder zaad in reepjes en aan smalle reepjes
1 gesnipperde rode ui gesnipperd
3 gesnipperde tenen knoflook uit de pers
300 gr diepvries doperwten
1 klein blikje maïskorrels
1 uitgeperste limoen
zout, peper
1/8 liter crème fraîche
2 bosuitjes in ringetjes
1/2 bosje verse korianderblaadjes aan kleine stukjes gescheurd
 
Breng de helft van de bouillon met de aardappelen, de ui, de peper en de knoflook aan de kook en laat ± 15-20 minuten zacht pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
Pureer de soep met de staafmixer glad en voeg de rest van de bouillon toe.
Voeg de doperwten en de maïs toe en kook deze mee tot de doperwten gaar zijn.
Breng de soep op smaak met zout, peper en limoensap.
Verdeel de soep over 4 kommen of borden en doe een lepel creme fresh in het midden.
Garneer met de bosui en de koriander.