Recepten uit Peru, het groeiend Peruaans kookboek.

Huevos Picantes (pikante gevulde eieren)

6 hardgekookte eieren (in de lengte doormidden gesneden)
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel ketoembar
± 2 eetlepels mayonaise
1 theelepel fijngesnipperde ui
2 fijngehakte groene pepers (lomboks) 

Bereiding:
Schep voorzichtig de dooiers uit de hardgekookte eieren.
Druk de dooiers door een fijne zeef boven een schaal.
Roer er zout, de ui, de ketoembar, de mayonaise en de pepers door.
Schep (of met een spuitzak) dit mengsel voorzichtig in de halve eieren terug.
Dek ze af en zet ze in de koelkast tot ze gegeten gaan worden. 
 
Albondiga (gehaktballetjes in saus)
 
Voor de gehaktballetjes:
1 kg. gehakt,
2 sneetjes brood zonder korst
1 kopje melk
1 ei
2 teentjes knoflook fijngesneden
peterselie
zout en peper
beetje bloem 
 
olijfolie om te bakken
 
Voor de saus:
2 eetlepels olie van de gehaktballetjes
1 ui fijngesneden
1 teentje knoflook
1 kopje bouillon
1/2 kopje rode wijn
1/2 eetlepel bloem
2 eetlepels olijfolie
 
Week het brood in de melk.
Neem een kom en doe daarin het geweekte brood, gehakt, ei, knoflook, peterselie en zout en peper en meng goed.
Vorm 10-12 gehaktballetjes en rol ze door wat bloem.
 
Verhit de olie (ongeveer 1 cm. in de pan) en bak de balletjes rondom bruin.
Haal ze uit de olie en leg ze op keukenpapier.
 
Maak de saus:
Neem 2 eetl. olie waar de balletjes in zijn gebakken en bak daarin de ui en de knoflook.
Roer er de bloem door en giet er de bouillon en de wijn bij.
Kook ongeveer 10 minuten en leg dan de balletjes in de saus en kook nogmaals 5 minuten.
Warm serveren.
 
Bunuelos de Queso (gefrituurde kaasballetjes)
 
ongeveer 1 kopje bloem
1/3 kopje koude melk
2 eieren, dooier en wit gescheiden
1 theel. zout
1 kopje geraspte Emmentaler kaas (of oude Manchego of Asiago)
1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas
1-2 koppen olijfolie om in te bakken
 
Klop de melk, twee eierdooiers en zout in een mengkom goed door elkaar.
Voeg al kloppend de bloem beetje bij beetje erdoor tot een dikte van dikke pindakaas.
Klop de twee eiwitten tot ze pieken geven en spatel ze voorzichtig door het bloemmengsel.
Spatel ook de kazen door het mengsel..
Verhit de olie op hoog vuur.
Neem met 2 lepels een bolletje van het deeg en laat voorzichtig in de olie zakken (zoals bij oliebollen).
Bak ze 90 seconden op elke kant goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. 
Warm serveren. Goed voor 3-4 porties.
 
Tomates Rellenos (gevulde tomaten)
 
4 tomaten
1 kopje kwark of verse kaas
12 rauwe grote verse garnalen
1 ui fijngehakt
2 teentjes knoflook fijngesneden
verse platte peterselie fijngesneden
1 theel. citroensap
3 eetl. olijfolie
zout en peper
 
Was de tomaten en snijd de bovenkant eraf.
Haal de kern uit de tomaten en bewaar voor later, leg de uitgeholde tomaten apart.
Verhit de olie op matig vuur en bak de ui en de knoflook 10 min. tot ze zacht zijn.
Voeg het binnenste van de tomaten toe en bak alles een paar minuten.
Voeg de garnalen toe bak op matig hoog vuur 4-5 minuten tot de garnalen gaar zijn.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Neem een kom en doe daarin de kwark of verse kaas en doe daar het tomaten-ui-garnalen-mengsel
bij en wat peterselie. 
Doe peper en zout naar smaak en wat citroensap erbij.
Schep dit mengsel in de 4 tomaten en bak ze ongeveer 12 minuten in de oven tot de vulling lichtbruin is.
Warm serveren.
 
Pimientos Rellenos con Bacalao (gevulde paprika's)

4 pimientos de Piquillo of geroosterde rode paprika's
1 kabeljauwfilet, vers
4 soeplepels olijfolie
ongeveer 4 soeplepels bloem
ongeveer 2 / 3 kopje melk
ongeveer 1 / 3 kopje visbouillon (van blokje)
ongeveer 1 / 3 kop droge witte wijn
1 teentje knoflook fijngehakt
1 theelepel citroensap
bladpeterselie fijngehakt
1 / 4 kop geraspte Manchego kaas
zout en peper naar smaak       
 
Bereiding:
Bestrooi de vis met zout en peper. 
Verhit 1 soeplepel van de olie op middelhoog vuur. 
Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut.       
Voeg nu de filet toe en bak het ongeveer 4 minuten aan elke kant.       
Breek de vis in kleine stukken en zorg ervoor dat er geen graten inzitten. Zet even apart.
Verwarm 3 soeplepels olie op een matig hoog vuur. 
Voeg nu de bloem toe en roer krachtig om de bloem te garen in ongeveer 3 minuten. 
Nu een afwisselende toevoeging van kleine delen van de melk, visbouillon en wijn aan de saus.      Blijf toevoegen van de vloeistoffen en roeren tot je bij de juiste consistentie bent. (moet beetje een dikke bechamelsaus zijn)
Voeg nu de vis en de citroen toe en roer.
Voeg de verse peterselie toe.
Kook dit op middelhoog vuur een paar minuten om de smaken te trekken. 
Tot slot, voeg de kaas toe en meng goed.
Schep het hete mengsel in de paprika's.
Kan warm of koud geserveerd. 
 
Choros a la chalaca  12 stuks
 
12 mosselen, goed afgesloten
2 middelgrote uien, fijngehakt
Sap van 3 tot 4 limoenen 
½ Spaanse peper, fijngesneden
1 ½ eetlepel fijngehakte peterselie
¾ kopje gekookte mais van kolf of anders uit blik
½ kopje tomaten, ontveld, ontpit, in blokjes gesneden
1 eetlepel olie
Zout Peper
Sla en partjes citroen voor de garnering.
 
Was de mosselen en boen ze met een borstel schoon.
Verwijder alle mosselen die niet goed gesloten zijn.
Kook de mosselen in kokend water. 
Gooi de mosselen weg die niet open zijn gegaan. 
Laat afkoelen.
Open de mosselen en leg de helften met de mossel erin op een bedje van sla in een serveerschaal. Meng in een kom: ui, pepers, tomaten, peterselie, maļskorrels, limoensap, olie, zout en peper. 
Laat de smaken 5 tot 10 minuten intrekken.
Lepel ongeveer 1 eetlepel van dit mengsel over elke mossel.
Garneer met partjes citroen.  

Magra con Tomate

1 grote karbonade gesneden in zeer kleine blokjes
1 blik gepelde tomaten in tomatensaus
1 geroosterde rode paprika fijngesneden
1 kleine groene peper fijngehakt
1 kleine gele of witte ui fijngesneden
2 teentjes knoflook fijngehakt
2 lepels droge witte wijn
1 theelepel zoete paprika
2 lepels olijfolie
zout en peper naar smaak

Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak het vlees tot bijna gaar.
Verwijder het vlees, behoudt de olie.
Doe nu de witte wijn, ui, knoflook en groene peper in de pan met de olie en bak op matig vuur tot de groenten lekker zacht zijn.
 
In een saus pan: doe het blik gepelde tomaten erin en plet de tomaten.
Voeg de paprika, peper en zout toe en kook de saus gedurende ongeveer 15 minuten.
Voeg de groenten en het vlees bij de saus en sudder zachtjes gedurende 10-15 minuten.

Serveer in een potje van aardewerk (of een klein schoteltje) met stokbrood plakjes.
Goed voor 4 porties.